UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA BUCURESTI FACULTATEA DE MANAGEMENT, INGINERIE ECONOMICA IN AGRICULTURA SI DEZVOLTARE RURALA Specializari: I.E.A., I.M.A.P.A.
CERCUL STUDENTESC DE FILOSOFIE
Tematica in anul universitar 2012-2013:
PERSONALITATE SI WELTANCHAUUNG
- cercetare interdisciplinara –
Coordonatori stiintifici:
Filosofie, Psihologie: asist.dr. ZAHARIA Iuliana Administrare site si analiza statistica a datelor: lect.dr. COFAS Elena
Scopul: cautam raspuns la intrebarea “ce indica fiecaruia dintre noi, in contextul unui model psihologic cadru al personalitatii umane, propria viziune despre lume si viata?” prin aprofundarea cunostintelor de filosofie in directia demersului axiologic pe care il constituie Weltanchauung-ul si initiere in psihodiagnoza moderna la nivelul limitat al probelor propuse.
Programa: 1. initiere teoretica in tema cercetarii: conceptele personalitate si Weltanchauung; analiza raportului dintre cele doua si dezbaterea rolului critic al “parerii despre lume si viata” in structura si functionarea personalitatii umane – 4 ore; 2. selectarea lotului de subiecti – 2 ore; 3. aplicarea probelor – 4 ore; 4. analiza datelor – revine coordonatorilor stiintifici, dar optional sunt initiati/implicati si studentii care manifesta interes si aptitudini in limita a 4 ore; 5. initiere in semnificatia probelor – 2 ore; 6. interpretarea rezultatelor testarii la cererea subiectilor investigati – 6 ore
Durata: decembrie 2012 – iunie 2013 program orar – saptamanal, 1 ora dupa cursul de Filosofie, 22 sedinte
Metodologie: expunerea, conversatia (euristica), dezbaterea, exercitiul, testul (4 probe)
Riscuri/ beneficii: - risc: “Cata luciditate, atata drama”…dar se trateaza gratuit si din mers, de obicei inconștientul/ subconstientul compensează prin defense si sublimare; - beneficii: 1. pentru studentii anilor I Agroturism si II IEA inscrisi/care participa la Cercul de Filosofie in anul universitar curent, nota la Filosofie insumeaza 4p.oficiu+ 2p.prezenta/ participare constienta si activa la curs/seminar (min.4 prezente) + 2p.participare la Cercul de Filosofie + 2p. referat pe tema aleasa din programa de studiu a disciplinei = 10p.; 2. beneficiul autentic si pe termen lung consta in oportunitatea pe care o are studentul de a-si largi orizontul cognitiv în directia autocunoasterii la nivel mai profund si, prin aceasta, sansa unei autogestionari mai profitabile
Confidentialitatea datelor obtinute prin testare – extras din Codul Deontologic al Profesiei de Psiholog:
Cap. XIV. CERCETARE STIINTIFICA SI VALORIFICAREA REZULTATELOR Obtinerea consimtamantului Art. XIV.3. In obtinerea consimtamantului informat psihologii vor aduce la cunostinta participantilor scopurile cercetarii, durata, procedurile utilizate, riscurile, beneficiile, limitele confidentialitatii, dreptul oricui de a se retrage din cercetare si în general toate datele pe care participantii le solicita si de care au nevoie pentru a-si da consimtamantul.
Transmiterea datelor Art. XIV.14. Atunci cand exista solicitari de folosire sau de verificare a datelor din partea unui alt cercetator decat cei implicati direct in cercetare, psihologii vor putea oferi datele de cercetare numai in masura in care se pastreaza confidentialitatea acestor informatii de catre cei carora li se incredinteaza si daca exista o specificare clara a modului de utilizare a acestora.
Protejarea datelor Art. XIV.15. Psihologii vor proteja datele de cercetare, asigurandu-se ca acestea sunt pastrate in conditii de securitate. Protocoalele de cercetare, datele de cercetare sistematizate sau cele deja publicate pot fi pastrate fara restrictii dar în conditiile respectarii normelor etice.
. |